3 Langkah Menetapkan Target Jualan Bisnes Kontraktor

Share This Post

Pendahuluan

Sekejap je dah nak masuk tahun depan. Bagaimana dengan prestasi anda tahun ini? Ok atau biasa-biasa atau teruk? Tak kira bagaimana pun keadaan anda, meletakkan sasaran jualan adalah penting supaya kontraktor ada hala tuju untuk melangkah ke tahun hadapan.

Kalau tiada hala tuju, anda akan kelam kabut berpusing-pusing tiada arah. Sama ada anda akan terdesak ambil job tanpa kira-kira yang betul atau anda akan berada dalam fasa ikut mood nak ambil job atau tidak.

Jom kami tunjukkan 3 langkah menetapkan target jualan bisnes kontraktor anda.

Sebelum itu, tahniah kepada kerana anda sudah berbeza dengan 90% kontraktor yang lain apabila anda tetapkan sasaran jualan.

Apabila anda tetapkan sasaran jualan anda, secara tak langsung anda dapat meningkatkan prestasi bisnes kontraktor anda secara signifikan.

Dengan matlamat yang jelas, anda sebagai kontraktor lebih cenderung untuk memberikan usaha dan komitmen tambahan untuk mencapai sasaran ini.

Tahap prestasi yang ditingkatkan ini dapat menyumbang kepada produktiviti keseluruhan perniagaan, mendorong keuntungan dan pertumbuhan. Tak adalah nak lemau dan main piano sahaja bila tak dapat job.

Sebagai pendiri bisnes kontraktor, wajib untuk bisnes kita berkembang.

Kenapa kena berkembang? Saya akan kupas dalam artikel yang lain

Membuat sasaran jualan untuk kontraktor bukan sahaja merupakan tugas penting pengurusan, tetapi pendekatan strategik yang mendorong pertumbuhan perniagaan.

Proses penting ini memastikan setiap kontraktor memberikan sumbangan yang positif dan berkesan terhadap objektif perniagaan.

Dalam posting blog terperinci ini, kita akan meneroka tiga bidang utama: memahami kepentingan menetapkan sasaran jualan untuk kontraktor, faktor utama yang perlu diambil kira semasa menetapkan sasaran ini, dan pendekatan terbaik untuk mengkomunikasikan sasaran ini kepada pasukan kontraktor anda.


Faktor Utama untuk Dipertimbangkan Semasa Menetapkan Sasaran Jualan

Untuk menetapkan sasaran jualan, ada beberapa faktor yang anda perlu ambil kira untuk pastikan sasaran anda itu logik, dapat dicapai dan menguntungkan semua pihak yang terlibat. Faktor-faktornya adalah:

1. Keadaan pasaran semasa

Keadaan pasaran secara langsung mempengaruhi potensi jualan dan harus menjadi asas untuk menetapkan sasaran. Ini termasuk memahami landskap persaingan, permintaan pelanggan, dan trend ekonomi.

Lihat bajet yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan (biasanya pada bulan Oktober) dan lihat peluang yang ada. Baca data inflasi dan data-data berkaitan dengan industri pembinaan.


2. Nilai kemahiran, pengalaman, dan prestasi lepas

Setiap kontraktor akan mempunyai kekuatan dan kelemahan yang berbeza, dan sasaran jualan mereka harus mencerminkan ini. Menetapkan sasaran berdasarkan kapasiti individu mereka memastikan bahawa sasaran adalah realistik dan dapat dicapai.


3. Kenal pasti sifat produk atau perkhidmatan

Bergantung kepada sasaran pelanggan anda sama ada kepada residential (perumahan), commercial (pejabat dan kilang) atau government (agensi kerajaan). Setiap pelanggan mungkin memerlukan lebih banyak usaha dan mengambil masa yang panjang sebelum kita dapat job.

Bila anda faham sifat pelanggan anda, ia akan membantu dalam menetapkan strategi untuk mencapai sasaran yang ditetapkan.

3 Langkah untuk buat sasaran jualan

Ini adalah kaedah yang kami sudah amalkan sejak 4 tahun yang lalu. Kaedah ini memang memudahkan untuk kita buat bajet dan tahu berapa sepatutnya kita capai pada tahun berikutnya.

Tulis semua ini untuk setiap bulan dalam bentuk table. Column – kiri ke kanan adalah bulan (Januari sehingga Disember) dan row – atas ke bawah adalah details.

Buat dalam excel boleh atau atas kertas pun boleh.


  1. Senaraikan OPEX (Operating Expenditure)

Apa itu Operating Expenditure?

Operating Expenditure adalah kos untuk bisnes anda berjalan. Tak kisah sama ada bisnes anda ada sales atau tak ada sales, kos-kos ini memang wajib dikeluarkan setiap bulan. Senaraikan semua sekali. Antara contoh opex adalah

  • Gaji dan caruman pekerja
  • Sewa bangunan / mesin
  • Bil air, elektrik, internet, pembentungan
  • Cukai tanah, permit perniagaan
  • Transport
  • Marketing dan pengiklanan
  • Training dan kursus CIDB
  • Yuran profesional (akauntan, ejen cukai, peguam)
  • Software (accounting, HR)

Paling mudah, kalau anda dah pernah buat profit and loss statement untuk tahun-tahun yang lepas. Senaraikan SEMUA perbelanjaan yang anda rasakan sebagai Operating Expenses.

Ingat! Kalau anda nak bisnes anda dapat tahu sasaran jualan yang sebenarnya, anda wajib jalankan aktiviti ini


2. Senaraikan Cost Of Sales (COS)

Cost of sale ni adalah kos yang berkadaran dengan jualan kita. Sekiranya kita nak buat satu biji kek yang berharga RM 100, kos material adalah RM 50. 50% adalah kos yang berkadaran untuk siapkan sebuah kek. Kalau kek tu kita jual RM 300, maka RM 150 adalah kos modal anda.

Sekarang, ambil beberapa projek anda yang lepas dan lihat purata kos kerja anda yang lepas. Contoh, kerja renovation RM 50,000. Kos barang dan upah subcon adalah RM 30,000. Maka kos modal anda adalah 60% daripada jualan anda. Baki 40% dikira sebagai untung kasar dan inilah yang digunakan untuk membayar kos – kos opex anda tadi.


3. Gabungkan semua ini

Selepas anda tulis semua OPEX anda untuk setiap bulan, anda akan dapat jumlah keseluruhan OPEX anda. Anda boleh gunakan jumlah ini untuk masuk ke dalam bajet anda untuk tahun hadapan. Sekarang, kita akan buat kira-kira beserta contoh.

Contoh anda letakkan OPEX anda RM 500,000 setahun dan selepas anda tengok COS anda pada job-job yang lepas adalah 60%. Sekarang, anda kena kira bagaimana dengan COS 60% dan 40% keuntungan kasar untuk bayar OPEX RM 500,000.

Maka, setelah dikira, anda perlukan jualan RM 1.25 juta setahun dengan keuntungan kasar 40% untuk break-even atau balik modal.

So, target anda haruslah melebihi RM 1.25 juta untuk tahun hadapan.

Kalau anda letak jualan RM 1.5 juta setahun, CAPEX anda (60%) adalah RM 900,000 + OPEX anda RM 500,000 setahun.

Jadi RM 1,500,000 – RM(900,000 + 500,000) = RM 100,000. So, untung bersih anda adalah RM 100,000 iaitu 6% daripada jualan.


Disclaimer: Dengan peningkatan target, mungkin anda perlu juga penambahan tenaga kerja dan kos-kos yang lain. Jadi, plan betul – betul dan ulang semula exercise ini dan dapatkan berapa sasaran sales anda.

Sampaikan Sasaran Jualan Anda dengan Berkesan

Setelah anda sudah letakkan sasaran jualan, langkah seterusnya adalah sampaikan sasaran ini kepada team dan pemegang taruh anda. Ketelusan adalah kunci dalam proses ini.

Jelaskan tentang bagaimana anda ingin capai sasaran ini dan kenapa angka ini penting untuk perniagaan anda.

Buka untuk perbincangan mengenai sasaran ini. Sedia untuk jawab sebarang soalan atau kebimbangan yang mungkin timbul. Latihan ini akan menggalakkan team anda untuk komited dengan sasaran yang anda telah tetapkan.

Apabila sampai tahun depan, sentiasa semak semula adakah angka sebenar selari dengan sasaran yang anda ingin capai.

Sekiranya tidak tercapai, semak punca kenapa tidak mencapai sasaran dan ubah pendekatan supaya anda boleh capai.

Tetapi kalau rasa macam sangat mustahil, ubah sedikit dan fikirkan cara untuk kurangkan kos supaya OPEX anda berkurangan.

Kesimpulan

Kesimpulannya, dengan meletakkan sasaran, anda akan mempunyai arah tuju dan target untuk dicapai. Mungkin sebelum ini anda terkapai-kapai di awangan, kali ini anda tahu ke mana nak tuju.

Menyimpang sedikit itu perkara biasa tetapi anda tahu ke mana anda nak pergi. Jadi, apa anda kena buat lepas ni? Lihat step by step yang ditulis di atas dan letakkan sasaran anda.

Bak kata orang putih: Shoot for the moon. Even if you fail, you will be among the stars.

Selamat mencuba!

Bacaan Lanjut

Sertai The Buildr Newsletter

belajar ilmu pengurusan Bisnes Kontraktor dan Update Terkini